El web no està optimitzat per IExplorer, és millor utilitzar Mozilla Firefox o Chrome

 Salut menstrual

Com viure una menstruació conscient?

Com viure una menstruació conscient?


26/06/2023

Coneixes el teu cicle menstrual? T'agradaria saber identificar-ne les fases, per entendre com t'afecta cadascuna d’elles, a nivell físic, emocional i mental?

Què important és l'educació menstrual per poder conèixer-te i donar-te allò que necessites durant el cicle: més descans, més activitat, més recolliment, etc. També per saber si aquest dolor que sents és normal o és excessiu, i com el pots tractar sense haver de recórrer a l'Ibuprofè o a les pastilles anticonceptives.

La Lorena Atienza, fisioterapeuta especialitzada en abdomino-pelviana del Centre Núria Caballé, és també especialista en fisiosexologia i salut menstrual. En aquest article que hem preparat amb ella, et donem les claus per viure una menstruació conscient, saludable i respectuosa amb tu mateixa i amb el planeta.

Comencem per explicar: què és la menstruació?

És una de les fases del cicle menstrual, la primera de totes i la més evident: és quan tenim el sagnat. Cal entendre-la dins del cicle menstrual; una oportunitat que ens dona cada mes el nostre cos, a les dones, per tenir un embaràs.

Si no hi ha embaràs, aquest cicle acaba amb aquest sagnat.

Quines són les fases del cicle menstrual i els símptomes associats a cadascuna d’elles?

El cicle menstrual consta de 4 fases:

Fase 1: FASE FOLICULAR. És aquella en què a nivell de l'ovari es comencen a segregar els òvuls immadurs. A l'ovulació (següent fase), un serà el que maduri i s'alliberi al nostre úter per ser fecundat.

En aquesta fase et sentiràs enèrgica, sociable i més focalitzada en les tasques que facis. Tot això gràcies a la dominància dels estrògens. Així mateix, el flux serà espès i dens, sense filaments.

Fase 2: FASE OVULATÒRIA. L'òvul madur s'allibera fora de l'ovari i és captat per les trompes cap a l'interior de l'úter.

És el moment en què estaràs fèrtil, amb més desig sexual i seguiràs sentint-te enèrgica. El flux serà més líquid, amb filaments semblants a la clara d'ou.

Fase 3: FASE LÚTEA. La cèl·lula que ha alliberat l'òvul madur es converteix en el cos luti i genera progesterona.

És una fase de recolliment, de poca energia i de menor lucidesa. Pots sentir alguna molèstia. El flux serà novament espès i sense filaments.

Fase 4: MENSTRUACIÓ. És la fase del sagnat.

Els primers dies són de recolliment i poca energia. Cap al tercer dia, començaràs a tenir més energia.

Com veus, a causa de les diferents fases del cicle menstrual és completament normal que et sentis diferent a cada etapa: les dones som cícliques.

És normal sentir dolor els dies previs a la regla i/o durant aquesta?

El cicle menstrual és un procés inflamatori lleu, que genera una mica de congestió, així que tenir una mica de dolor, pesadesa, inflor o algun còlic suportable, és normal.

El que no és normal és sentir un tipus de dolor que limita la vida diària i que t'impedeix anar a treballar o concentrar-te en allò que estiguis fent.

Has de saber que, aquest dolor tan intens, es pot solucionar sense haver de prendre antiinflamatoris, ni pastilles anticonceptives. A continuació, t'expliquem els passos que cal seguir.

1. En primer lloc, has de visitar el ginecòleg per comptar amb un diagnòstic i descartar la possibilitat de que hi hagi alguna causa orgànica uterina que estigui produint aquest dolor, com ara una endometriosi.

2. Si a nivell orgànic tot és normal, haurem de continuar indagant, per identificar què està produint aquest dolor i poder solucionar-ho. Al Centre Núria Caballé, en aquests casos, iniciarem un tractament global i funcional amb fisioteràpia abdomino-pelviana especialitzada en menstruació, osteopatia ginecològica, i PNI i coaching nutricional (en cas que hi hagi alteracions hormonals).

Quines són les causes més habituals del dolor menstrual, un cop descartada qualsevol causa orgànica amb el teu ginecòleg?

1. Presència d'intoleràncies alimentàries (gluten, lactosa…).

2. Un consum excessiu d'antiinflamatoris.

3. Dèficit en àcids grassos saturats com EPA i DHA.

4. Estat inflamatori de baix grau com: desordres a la microbiota, consum de tòxics, alimentació basada en aliments refinats i ensucrats, etc.

5. Síndrome Premenstrual (SPM) o altres disfuncions: la causa del SPM sol ser un desequilibri entre hormones. A la segona fase del cicle, és la progesterona la que regna. Però quan predominen els estrògens per sobre de la progesterona en aquesta fase, es produeix un desequilibri que pot donar lloc a: dolor, desesperació, ansietat, irritabilitat, labilitat emocional, insomni o molta son, etc.

Quan el dolor es deu a un desequilibri hormonal: com equilibrem les hormones?

Si la causa del dolor és un desequilibri hormonal, al Centre Núria Caballé l'abordarem de manera multidisciplinària amb:

EXERCICI FÍSIC: per cremar greix i regular els nivells d'estrògens, progesterona i cortisol. Al nostre centre prepararem un programa d´exercici terapèutic personalitzat per a tu, amb el nostre fisioterapeuta especialista en entrenament funcional.

ALIMENTACIÓ: et recomanarem una dieta antiinflamatòria que reguli les teves hormones, amb el nostre especialista en PNI i la nostra coach nutricional.

OSTEOPÀTIA GINECOLÒGICA: treballarem la part estructural de la pelvis i a nivell visceral.

FISIOTERÀPIA DE SÒL PELVIÀ: treballarem els teixits tous i el sòl pelvià, millorant la congestió uterina i acompanyant-te a prendre consciència del teu cicle menstrual.

Quines eines existeixen per registrar el teu cicle menstrual?

El diagrama menstrual és una eina molt útil. La trobem en dos formats diferents: taula o diagrama circular. Hi podràs apuntar diàriament els teus símptomes emocionals, mentals i físics.

Aquí et deixem el diagrama circular dissenyat per la Lorena Atienza (@pelvicflow, a Instagram) perquè quan vulguis, comencis a registrar el teu cicle menstrual.

A més, conté un apartat de notes per afegir informació destacada del mes en qüestió: si has menjat o descansat pitjor, si has fet esport o no, si has tingut estrès…

Una altra manera de registrar el teu cicle menstrual és amb aplicacions mòbils. Recomanem, per exemple: CLUE (ja que no utilitza les teves dades per enviar publicitat).

Sens dubte, com més coneguis el teu cicle menstrual, millor entendràs com et sents. A més a més, s'ha demostrat que aquest autoconeixement ajuda a disminuir el dolor i la inflamació. ud83dude09

Quins són els mètodes per recollir el sagnat, més recomanables?  

Per connectar amb el teu cicle menstrual, un altre aspecte important és posar consciència en com reculls el teu sagnat. A continuació, t’expliquem les diferents opcions i quines et recomanem:

- Opcions externes:

NO RECOMANEM: Les compreses típiques d'un sol ús, ja que solen ser de plàstic, no transpiren, tenen blanquejants que alteren el PH vaginal, generen residus...

RECOMANEM: Compreses de cotó orgànic d'un sol ús o compreses de tela (reutilitzables i que poden arribar a durar fins a 5 anys). Una altra opció molt interessant són les calces menstruals; súper còmodes, absorbents i respectuoses amb el medi ambient.

- Opcions internes:

NO RECOMANEM: Tampons, ja que absorbeixen la menstruació, però també el flux, fent un escombrat de la mucosa vaginal. Com hem pogut comprovar en moltes pacients, fer servir tampons produeix més sequedat vaginal, predisposició a tenir infeccions vaginals, irritació en les relacions sexuals, etc.

RECOMANEM: Esponges marines (d'un sol ús), ja que són naturals i biodegradables. Però sobretot la copa menstrual, que pot durar fins a 10 anys i implica l'autoconeixement (per col·locar-te-la has d'explorar el teu cos i estar en contacte amb el teu sagnat).

Com fer un bon ús de la copa menstrual?

L'ideal és acudir al teu fisioterapeuta de sòl pelvià perquè valori el teu cas en particular i t'indiqui si la copa menstrual és una bona opció per a tu. En cas que sí ho sigui, també et dirà quina talla necessites.

Aquí et donem unes nocions bàsiques a l’hora d’aplicar-la:

1. Doblega la copa i introdueix-la a la vagina fins a trobar el coll de l'úter (trobaràs una boleta i és just allà). Recorda que la vagina té una angulació de 45º cap a l'esquena i que hauràs d'introduir la copa en aquesta direcció.

2. Quan arribis a aquest punt, obre la copa.

3. Has d'assegurar-te que estigui oberta per fer el buit i perquè no es mogui, ni quedi plegada.

Si no aconsegueixes col·locar-la bé consulta-ho amb nosaltres o amb el teu fisioterapeuta de sòl pelvià de confiança. Així podràs revisar l'estat del teu sòl pelvià i comptar amb indicacions per col·locar-la correctament (cada cos és diferent i, de vegades, són necessàries certes adaptacions o models de copa diferents).

Altres punts importants a tenir en compte són:

- No l'has de portar més de 12 hores seguides. Buida-la cada 6 hores.

- Si sents que et cau la copa o que no recull bé el teu sagnat és probablement perquè no la col·loques bé o no és la teva talla.

- No facis servir la copa menstrual si tens hipertonia del sòl pelvià (molt poca elasticitat d'aquesta musculatura), o si sents dolor al posar-te-la. Després del tractament amb fisioteràpia de sòl pelvià, si es normalitza el to, ja podràs fer-la servir.

- No hi ha estudis que demostrin que l'ús de la copa menstrual empitjori l’estat del sòl pelvià. S'està estudiant l'efecte de la succió de la copa al coll de l'úter, però si el teu sòl pelvià està sa, l'ús de la copa no afavoreix el prolapse.

Aprofitem aquest article per recordar que és molt important promoure l’educació menstrual a partir dels 11 anys.

Així, les nenes poden conèixer el seu cicle menstrual des de l'inici i saber: en quin moment del cicle es troben, com ubicar el coll de l'úter per col·locar la copa correctament, què són les calces menstruals, etc.

Si necessites assessorament sobre salut menstrual, recorda que pots demanar cita de fisioteràpia abdomino-pelviana al centre Nuria Caballé. Podem ajudar-te a tractar el dolor menstrual, a triar el millor mètode de recollida del sagnat, etc.

Serà un plaer acompanyar-te a viure una menstruació conscient i saludable!

 

Aquesta web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els notres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. De totes maneres, pots canviar la configuració de 'cookies' en qualsevol moment.  [ més Informació ]