L’osteopatia pediàtrica consisteix en el tractament manual del nadó per millorar els teixits i estructures per tal que el seu sistema funcioni millor.
Aquest camí el va iniciar Violna Fryman en EEUU i va continuar a França on existeix una gran tradició en l’osteopatia pediàtrica.
La base d’aquesta eina és tractar sobretot les patologies o disfuncions més comuns del neonat com poden ser: torticolis congènites, asimetries cranials, displàsia de maluc, nadons prematurs, problemes digestius tant de reflux, còlics del lactant i estrenyiment. Aquets son els motius de consulta mes comuns que trobem en clínica. També hi ha una gran part de disfuncions que afecten al sistema respiratori com per exemple, bronquitis, asma o sinusitis. Els tractaments no son invasius pel nadó i els beneficis poden ser molt importants.
En els casos on la patologia es més greu, la relació entre l’equip multidisciplinari, el metge, logopeda, fisioterapeuta i/o terapeuta ocupacional es essencial per la bona salut del nen. Altres aspectes que també tindrem presents del nadó seran:
Són moltes les disfuncions i patologies que podem trobar en pediatria i que poden ser tractables. No ens hem d'oblidar que l'osteopatia infantil també tracta a nens més grans. Els problemes més freqüent son escoliosis, cefaleas, alteracions estructurals com valg o var de genolls i/o problemes relacionat amb el creixiemt.
Així doncs, l’osteòpata farà una recollida d’informació dels pares de tota la part relativa a l'embaraç, el part i seguidament obtindrà els antecedents necessaris del nadó, des de el moment de néixer (neonatal) fins al període post natal o infància. El tractament es basa en teràpia manual no invasiva, amb tècniques suaus que intenten ajudar a normalitzar les funcions i/o disfuncions del nadó.
“Obtenim increïbles resultats quan es permet al nen que desenvolupi tot el seu potencial. En un tractament jo només els deixo que siguin tot el que volen ser. Ells son els que realitzen la curació, jo només obro la porta” Dra. Viola Frymann
L'Importància del part pel nadó i la mare
Tots sabem que el part es un moment molt intens pels pares i mares però cada vegada més, es té més en compte l’experiència del nadó quan ha de sortir del ventre matern. L’estrès, la tensió emocional i tot el procés que comporta el naixement, pot tenir un efecte més traumàtic pels nadons.
Aspectes com la duració del part, l’experiència de la mare, les hores de dilatació, l’estat de la musculatura del sol pelvià, l ‘instrumentació utilitzada, l’episiotomia i la posició de la pelvis de la mare son dades rellevants per la nostre historia clínica i per poder entendre i avaluar l’estat de salut tant de la mare com del nadó.
És important que es faci una bona revisió ginecològica per part del metge, fisioterapeuta i osteòpata per garantir la bona salut del sol pelvià i la bona mecànica de la pelvis per així evitar problemes futurs de mals d'esquena, incontinència i debilitat de la musculatura del periné.
Cuidem el nostre cos.